Hur mycket kan du spara?  Begär offert!    Ladda ner PDF! 


Norrland är vår 
hemmamarknad, men 
vi exporterar också till Svealand, Götaland och 
andra europeiska 
länder.

 

 

Klarar värmepumpen hela mitt behov av värme och varmvatten?

En värmepump arbetar med flera steg. För normala hus är det mest ekonomiskt att välja en värmepump vars första steg, kompressorn, klarar cirka 70% av maximala effektbehovet. Då ger kompressorn drygt 95% av totala årsbehovet. Som andra steg har man oftast en el-patron, som kan vara inbyggd i värmepumpen. Man kan också ha en separat el-panna, oljepanna eller dylikt, som andra steg. Thorén dimensionerar och erbjuder värmepumpar av olika modeller som kan levereras med eller utan inbyggd el-patron.

För större hus kan man ha en värmepump med ännu fler steg och där de andra stegen också kan vara kompressorer i samma värmepump, alernativt fler enheter för bästa möjliga värmepumpslösning. Thorén tillverkar fastighetsvärmepumpar som har två, tre eller fyra kompressorer för effektbehov från 20 kW upp till 148 kW.

För att få en uppfattning om hur stor värmepump man behöver kan man om man har oljepanna multiplicera den årliga oljeförbrukningen med 3. Då får man ett riktvärde på husets maximala effektbehov. Gör man av med 3 kubikmeter olja om året, är alltså det maximala effektbehovet den kallaste vinterdagen 9 kW. Om värmepumpens första steg kompressorn ska täcka 70 % av behovet, ska man alltså ha en värmepump på 6,3 kW.

Har man en elpanna och gör av med 20 000 kilowattimmar om året på värme och varmvatten utom hushållsel, är det maximala effektbehovet 8 kW och en värmepump på 5,6 kW lämplig.

Ovanstående gäller i Mälardalen. På orter där det kan bli kallare på vintern är maximala effektbehovet större i förhållande till årsförbrukningen

Någonting man ska tänka på är, att när man har installerat en värmepump och får en massa pengar över varje år, kanske man vill renovera badrummet och sätta in ett bubbelbadkar. Då ökar förbrukningen. Vanligt är också att man med den tidigare värmeanläggningen snålade och stod ut med lite kallare innetemperatur, men att man nu med billig värmepumpsvärme kostar på sig lite högre temperatur.

Det är ingen nackdel att välja en lite för stor värmepump om man har en anläggning med ackumulatortank, tvärtom när el-patronen inte behöver gå in så ofta så spar man ändå mer. En större värmepump kostar inte mycket mer i inköp, men kräver ett något djupare borrhål. Den kostnaden spar man snabbt in.

Vi analyserar ert värmebehov och beräknar noggrant vilken storlek på värmepump ni behöver.

Läs om varmluft och återvinning