Hur mycket kan du spara?  Begär offert!    Ladda ner PDF! 


Norrland är vår 
hemmamarknad, men 
vi exporterar också till Svealand, Götaland och 
andra europeiska 
länder.

 

 

I marken finns lagrad solenergi. Allt som är varmare än absoluta nollpunkten (minus 273°C) innehåller värme. En värmepump tar värme utanför huset och "pumpar upp" den till en högre temperatur som värmer huset och tappvarmvattnet. Ju mer man behöver "pumpa", desto mer energi går det åt. Det är alltså mycket dyrare att "pumpa" från minus 10°C (t ex uteluft på vintern) till plus 65°C (t ex små vattenradiatorer) än att "pumpa" från plus 5°C (t ex berg) till plus 26°C (t ex vattenburen golvvärme).

Bergvärme, ytjordvärme och sjövärme har alla hög verkningsgrad och med ROT-avdrag blir det oftast lika billigt som luft/vatten. Bergvärme är vanligast.

Luft/vatten kan vara billigare att installera, men när det blir kallt på vintern är verkningsgraden låg. För små, välisolerade hus med låg värmeförbrukning kan en luft/vattenvärmepump betala sig snabbare, men i längden lönar sig ändå bergvärme.

Luft/luft är en billig lösning som ger ett värmetillskott. En luft/luftvärmepump kan vara bra för små hus till exempel fritidshus med öppen planlösning. Man måste dock räkna med att använda en annan värmekälla när det blir vinterkallt.

Thorén säljer och installerar värmepumpar för alla behov. För berg-, ytjord- och sjövärme har vi våra egna värmepumpar samt CTC och Nibe. När det gäller luft/vatten rekommenderar vi också CTC eller Nibe och för luft/luft har vi Panasonic och andra fabrikat.

Läs om olika kollektorer.